Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký Paint

5. 11. 2011

 Americký paint

 

Španělský dobrodruh Hernando Cortés se roku 1519 vydal na plavbu do Ameriky , aby tam hledal zlato. Na cestě ho doprovázelo šestnáct koní. Jedním z nich byl kůň kaštanové barvy s bílými skvrnami na břiše , který se spolu s mustangy stal základem plemene paint.

O mnoho a mnoho let později , jednoho dne roku 1960 , seděla Rebecca Tyler Lockhartová v kuchyni a volala svým známým. Najednou dostala nápad. Věděla , že se spousta lidí zajímá o koně se skvrnitou srstí , a tak si řekla , že by mohla pořídit seznam všech takových koní a na jeho základě vytvořit asociaci sdružující zástupce tohoto plemene. Lidem se její nápad líbil , a tak se pustila do práce. Postupně byl celý kuchyňský stůl pokrytý papírky se jmény majitelů , takže Rebecca musela požádat kamarádky , aby jí s úřadováním pomohly. Práce šla poměrně hladce , jenže jednoho dne všechny tři ženy onemocněly chřipkou , a tak musela Rebecca povolat další posily.

Společnými silami skupina o rok později na dostizích ve Forth Worthu založila registr pro strakaté koně. Členové týmu obvolávali všechny majitele koní paint a zvali je k účasti na dostizích. Pár týdnů nato svolala Rebecca skupinu sedmnácti majitelů a společně rozhodovali o tom , jestli by bylo možné založit nové plemeno.

Paint Stock Horse Association (Sdružení koní dobytkářského rázu) zapsat prvního člena. Byl jím černobílý hřebec zbarvení tobiano a jmenoval se Bandits Pinto. Do konce roku se členská základna rozrostla na 150 majitelůa 250 koní.

Od této doby se plemeno dále rozšířilo a v současné době čítá asociace více než půl milionu registrovaých koní plemene paint. Zástupce najdeme po celém světě , ale ať už se paint narodí v kterékoli zemi , je automaticky zaregistrován v centrální plemenné knizev texaském Foeth Worthu , kde má asociace , v současnosti známá jako American Paint Horse Association , své sídlo.

 

Popis...

Paint má robustní kostru a dobré svaly , zato hlavu má poměrně malou. Má neobyčejně dobrou povahu. Díky výhodné stavbě těla je to rychlý kůň , který umí točit na místě. Proto se hodí pro všechny disciplíny westernového jezdeckého sportu. Navíc mívá smysl pro samostatnou práci a práci s doytkem.

 

Využití...

Paint se nejčastěji využívá jako jezdecký kůň a hodí se na všechny disciplíny westernového ježdění.

 

 

Overo...

Je slovo španělského původu , které znamená "jako vejce". Ve Spojených státech se pod pojmem overo rozumí druh zbarvení koně paint.

 

Chov není snadný...

Při chovu jakéhokoli jiného plemene se dbá na stavbu těla a povahu koně , méně už na zbarvení. To však nepletí pro chovatele plemene paint , protože kromě dobré stavby těla a povahy musí u svých koní docílit i požadovaného zbarvení a vzorů!

 

ZBARVENÍ...

 

Tobiano...

U koně se zbarvením tobiano pokrývají skvrny jeden nebo oba boky , zatímco nohy bývají většinou bílé. Skvrny bývají oválné či kulaté a táhnou se od krku kplecím , takže připomínají štít. Hlava bývá zpravidla tmavá , často s klasickými bílými odznaky , jako jsou lysina , lucerna či hvězda. Ocas a hříva bývají dvoubarevné. Koně tobiano bývají buď z velké části bílí , nebo z velké části strakatí a také nohy mívají buď bílé nebo barevné.

 

Tovero...

Koně tovero bývají strakatí kolem uší , nosu a často také na čele až k očím. Jedno z očí (případně obě) bývají modré (tzv. rybí oko). Kůň mívá skvrny na prsou a někdy také na krku. Skvrny se liší velikostí , přičemž ty na břiše a poblíž beder bývají menší. Ocas a hříva jsou jednobarevné.

 

 

Overo...

Kůň se zbarvením overo bývá obvykle na zádech mezi kohoutkem a ocasem barevný. Bílé skvrny na břiše bývají nepravidelného tvaru , takže kůň vypadá , jako by na něj někdo vyšplíchl bílou barvu. Na hlavě mívá overo bílé skvrny , zatímco ocas mívá barevný. Podobně jako tobiano bývá overo buď převážně bílý , nebo převážně strakatý a stejně tak mívá bílé nebo zbarvené nohy.

 

Frame Overo...

Kůň má hodně bílých skvrn na hlavě , na bocích a na krku. Když se na koně podíváme zboku , vypadá jako bílý se strakatým rámem. Nohy mívá obvykle strakaté , případně s bílými odznaky. Obě oči jsou modré.

 

Sabino...

Nazývá se též calico overo. Bílou barvu najdeme na nohou a na hlavě , bílé skvrny bývají také na břiše. Srst může být i šedá a oči bývají hnědé nebo modré. Někteří jedinci jsou až na ušní boltce celí bílý!

 

Splashed white...

Tenhle vzor mívá bílé nohy a břicho a hodně bílé barvy na hlavě. Bílé skvrny tvoří jasný kontrast k vícebarevným částem těla , takže kůň vypadá , jako by ho někdo namočil do bílé barvy. Oči mívá modré. Tenhle vzor je nejméně běžný , ale přesto se u chovatelů těší čím dál větší oblibě.