Jdi na obsah Jdi na menu
 


Appaloosa

5. 11. 2011

 Appaloosa

 

Skvrnitě zbarvení koně , k nimž appaloosa patří , jsou známí už dlouho. Jeskynní malby z doby před více než 20 000 lety znázorňují podobné skvrnité koně a čínští císaři pro ně dokonce našli označení "nebeští koně". V 18. a 19. století patřily appaloosy k oblíbencům evropskýcharistokratů. V Americe se o chov plemene nejvíc zasloužili indiáni , hlavně kmen Nez Percé , který žil na území státu Oregon. Byl to jediný indiánský kmen , který dovedl koně šlechtit tak vytříbeným způsobem , a historie si je pamatuje jako opravdové odborníky na chov koní. Do chovu totiž Nez Percéové připouštěli jen ty nejlepší hřebce , zatímco ostatní nechali kastrovat , aby z nich nevzešli žádní potomci.

Indiáni kmene Nez Percé byli také šikovnými obchodníky. Koně nevyužité k chovu uměli vyměnit s jinými kmeny. Postupně tak tenhle kmen získal odolné a rychlé koně se silnýma nohama schopné pohybu v těžkém terénu. Nějvětší oblibě se těšili jedinci se skvrnitým zbarvením. Indiáni je nazývali "palouse" , podle řeky , která protékal krajinou , kde se tihle koně popásali. Později se slovo v každodenním indiánském jazyce vyvinulo v "appaloosa".

Bohužel osud nebyl kmeni Nez Percé příznivě nakloněný , což mělo své důsledky i pro plemeno appaloosa. Američtí přistěhovalci z Evropy se rozhodli zabrat území , kde Nez Percéové žili. Indiáni se pokusili upchnout do Kanady , nedošli však dál než do Montany , kde se vzdali vojákům. Indiáni byli posláni do rezervace , kde později zahynuli , a appaloosy , jejich silné tažné varianty. Během následující generace se pak plemeno muselo spokojit s prací v zápřahu , dnešní appaloosy jsou však už lehčí , což je výsledek křížení s anglickým plnokrevníkem a quarterem.

Zhruba pět desítek let byla appaloosa považována vzácné plemeno , ale v roce 1938 byl na záchranu tohoto úžasného koně založen klub a dnes už se s nimi můžeme běžně setkat.

 

Popis...

Dnešní zástupci plemene appaloosa mají mnohé z toho , čeho si na nich cenili už indiáni kmene Nez Percé: vytrvalost , dobrou povahu a všestrannost. Kůň má kulatou silnou záď s vysoko nasazeným ocasem a tvrdými kopyty. Hlava je elegantní.

 

Využití...

Pro některé appaloosy je typická rychlost , jiné se lépe hodí k některým disciplínám westernového ježdění a jiné jsou vhodné pro výcvik a skákání.

 

Zbarvení...

Plemeno se od ostatních odlišujezvláštním zbarvením. Nejrozšířenější bývají tmaví koně se skvrnitou či bílou srstí na bedrech a zádi. Existuje však několik vzorů: od sněhové vločky ( tmavá kůže se světlými skvrnami po celém těle) až po

levharta (bílá kůže s tmavými skvrnami po celém těle). Žádní dva jedinci nemají stejné zbarvení , ale společné znaky jsou: skvrny , zejména kolem nozder , oči a genitálií , pruhovaná kopyta a také dobře viditelné bělmo kolem oční duhovky , podobně jako je tomu u lidí.

 

1a354d907a_74134165_o2.jpg