Jdi na obsah Jdi na menu
 


Azteca

5. 11. 2011

 Azteca

 

Dokud se v Mexiku neoběvil muž jménem Don Antonio Ariza , nemíval tenhle středoamerický stát svoje vlastní národní plemeno. Právě on však pomohl uskutečnit sen mexických chovatelů a v sedmdesátých telech 20. století vzniklo jako výsledek křížení andaluských koní s americkými quartery nádherné plemeno pojmenované azteca. Roku 1982 vytvořilo mexické ministerstvo zemědělství registr aztéckých koní.

Don Antonio přivážel andaluské hřebce ze Španělska a křížil je s klisnami quarterů a klisnami keolského koně. Azteca by měla mít tři až pět osmin krve andaluských koní či quarterů a nejvýše jednu čtvrtinu krve koně kreolského. Cílem bylo spojit to nejlepší , co mají andaluští koně a quarteři. Výsledkem je elegentní kůň vhodný pro rekreační jízdy i závodění.

 

Popis...

Klisny mají středně velkou hlavu , zatímco u hřebců je hlava o poznání silnější , avšak štíhlá a elegantní s rovným nebo mírně klenutým profilem. Oči bývají výrazné a živé , hříva nádherně načechraná. Hrudník bývá hluboký a široký , záď kratší a šikmá , nohy dobře osvalené , kopyta tvrdá a dobře tvarovaná. Srst bývá hedvábná.

 

Využití...

Azteca má elegantní chody a vzhledem ke snadnému ovládání se dobře hodí na drezuru. Často se využívá i k westernovému ježdění a někteří jedinci dosahují výborných výsledků i ve skákání.

 

 

Americký aztécký kůň...

V nedávné době vznikla asociace chovatelů aztéckých koní i ve Spojených státech. Američané toužili po vlastním sdružení , protože chtěli vyšlechtit koně s poněkud odlišnými vlastnostmi , než jaké mají mexičtí aztékové. Ne že by snad chtěli Mexičany opravovat , ale dobře věděli , že americký trh se od toho mexického v lecčem liší. Základem pro chov tohoto koně je zase kůň andaluský a quarter , podíl andaluského či quarterské krve ale nesmí přesáhnout tři čtvrtiny. Výška amerických aztéckých koní se pohybuje mezi 141 a 161 cm a jsou přípustné všechny typy zbarvení a odznaků.

 

 

 

azteca.jpg