Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baškirský Kůň

5. 11. 2011

 Baškirský kůň

Historie baškirského koně sahá až do roku 1898. jednoho dne byl chlapec jménem Peter Damele s otcem na projížďce , když se před nimi objevili tři podivní divocí koně. Stalo se to ve státě Nevada , poblíž města Austin. Peter i jeho taťka byli velice překvapení , protože nikdy v životě neviděli koně s kadeřavou podsadou , takže neměli tušení , odkud se tihle koně vzali. To také nikdynezjistili , nakonec se jim ale podařilo koně prodat. Tím vytvořili základ pro chov samostatného plemene: baškirského koně.

V roce 1971 vznikl registr na ochranu plemene před vyhynutím. Majitelé měli předložit podrobný popis svých koní , aby bylo možné vybrat vlastnosti , které jsou pro tohle plemeno typické. Jednou ze zajímavých vlastností je , že tihle koně v létě přicházejí o hřívu a ohon. Ty jim znovu narostou v zimních měsících. Je to ze strany přírodní docela promyšlený krok , protože kdyby se podsada neobnovovala , stal by se z nádherných kadeří zplstěný chomách. V zimě je tedy srst jemě zvlněná nebo silně zkadeřená , v létě naopak skoro hladká. Zkadeřená srst se vyskytuje zhruba u poloviny hříbat , a to dokonce i tehdy , když se baškir zkřížil s jiným plemenem.

 

Kde se tihle koně vzali?

O původu plemene baškirů existuje řada teorií. Je jasné , že ti tři koně , na které narazil Peter Damele , určitě nespadli z nebe. Někdo tvrdí , že se jedná o potomky ruských baškirů , ale neexistuje důkaz , že byli koně převezení z Ruska do Spojených států. Podle jiné teorie zase koně dopravili na americkýc kontinent Vikingové nebo Keltové , jenže neexistuje důkaz ani o tom že se koně vyskitovali v Americe po skončení doby ledové , než tam přivezli koně Španělské. I další teorie se zdají nepřesvědčivé. Vědci také zkoumali krevní vzorky amerických baškirů , aby zjistili , jestli neexistuje příbuzenský vztah mezi nimi a nějakým plemenem. Bohužel ani tyhle výsledky nic nového nepřinesly. Pravděpodobně se tedy jedná o potomka hn ed několika plemen , hlavnš quarterů a morganů.

 

Popis...

Dnešní zástupci baškirského koně jsou středně velké postavy a mají poměrně malou hlavu , rovné nohy , silné klouby , kulatou záď a silné plece. Baškir má neobvykle vysoký podíl červených krvinek a některé vlastnosti zdědil po primitivních koních. Kopyta má skoro dokonale zaoblená a silná. Hříbata se rodí s hustou kudrnatou srstí a zvlněné nají i chloupky v uších a dokonce i řasy! Baškirové mají příjemnou povahu a jsou přirozeně inteligentní.

 

Využití...

Baškirové se výborně hodí pro všechny disciplíny westernového ježdění , k drezuře a skákání , ale využívají se také jako koně honáčtí a tažní.

Chody...

Kromě klusu a cvalu jsou někteří baškirové schopní i fox trotu a rychlého mimochodu.