Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jezdecký Kůň

5. 11. 2011

 Jezdecký kůň

 

Historie plemene americký jezdecký kůň (neboli zkrátka saddlebred) sahá až do 17.století , kdy s sebou britští osadníci do Severní Ameriky přivezli skotské koně plemene galloway a rekreační koně. Tahle plemena byla malá , ale dobře stavěná a dobře se hodila na jízdy v členitém terénu. Později vzniklo plemeno narrangasettský mimochodník , když se ale první osadníci vylodili , jezdili pouze na těchhle robustních koních. S rozvojem cest pochopitelně stoupala poptávka po dobrém jezdeckém koni. S cílem vytvořit lehčího koně vhodného k ježdění zkřížili chovatelé v 19.století narrangasettského mimochodníka s anglickým plnokrevníkem. Tak vznikl všestranný jezdecký kůň , který byl roku 1776 uznán za ustálené plemeno. Pojmenován byl americký jezdecký kůň.

Ze všech plnokrevných hřebců nejvíc chov amerického jezdeckého koně ovlivnil Messenger. Tenhle 153 cm vysokýž bělouš se pyšnil vynikajícími chody , které se podařilo přenést i na jeho potomky. Považuje se také za zakladatele plemene americký klusák (American Stabdardbred).

Ve stádě kentucky se v průběhu 19. století chovali jezdečtí koně opravdu ve velkém a právě tam zhruba v polovině století americký jezdecký kůň vznikl. Nedá se však říkat , že americký jezdecký kůň pochází z Kentucky , protože do jeho chovu výrazně zasáhli i koně ze sousedních států Tennessee , Illinoisi , Iowa , Indiana a Ohio. Ve šlechtění koní soupeřil stát Kentucky s Missouri , a řada lidí z Missouri tvrdí, nejlepší jezdečtí koně spatřili světlo světa právě tam.

Za zakladetele plemene jsou považováni dva hřebci: Gaines Denmark a Harrison Chief. Zhruba 60 procent všech amerických jezdeckých koní pochází z linie Gainese Denmarka. Oba tihle hřebci vstoupili na scénu o osm generací později než plnokrevník jménem Blaze.

Plemeno si chovatelé velice oblýbili pro jeho výborné jezdecké vlastnost a koncem 19. století dokonce vyjádřili přání založit sdružení. V dubnu roku 1891 svolali do Kentucky schůzi a ještě téhož dne sdružení chovatelů založili. Vzniklo tak vůbec první sdružení chovatelů koní na území Spojených států.

 

Popis...

Ideální zástupce amerického jezdeckého koně byl měl mít harmonickou stavbu těla , dobré osvalení a lesklou hebkou srst. Klisna by měla vyzařovat "ženskost" a hřebec by měl zase být "mužsky" urostlý. Hlavu by měl mít hezky tvarovanou , s velkýma výraznýma očima , s ušima blízko u sebe , rovným nosem s většími nozdrami.

 

 

Využití...

Americký jezdecký kůň je , jak už sám název napovídá , především koněm jezdeckým. Skvěle se hodí na výcvik , skákání , terénní i westernové ježdění , ale využívá se také do zápřahu.

 

Chody...

Kromě běžných chodůjako krok , klus cval jsou pro tohle plemeno typické následující chody:

 

Živý krok

Jde o ladný úhlopříčný chod na dvě doby , při němž kůň zvedá nohy jako při klusu. Vzniká dojem živého sebraného kroku...

 

Pomalý krok

Jedná se o sebraný pomalý čtyřdobý mimochod. Nohyse pohybují jako při kroku , ale kůň před každým došlápnutím nohu na okamžik ponechá ve vzduch...

 

Cval houpacího koně

Jde o krátký cval v dokonalém sebrání. Kůň cválá kupředu a malinko sklouzne dozadu , takže připomíná houpacího koně...

 

Jak dlouho dovede cválat americký jezdecký kůň..?

Pokud jde americkému jezdeckému koni tenhle chod dobře , dovede prý ve stínu cválat celý den!