Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mimochodník

5. 11. 2011

 Mimochodník

 

V průběhu 19. století vznikaly na americkém kontinentě rozlehlé plantáže , a farmáři proto potřebovali koně , který by se dovedl pohybovat mezi plodinami , aniž by je zničil. Plantáže byly tak obrovské , že tamní lidé museli v sedle trávit spoustu hodin. Proto se mělo v sedle nového koně také pohodlně sedět. Při šlechtění koně , který by takovým požadavkům odpovídal , využili chovatelé narrangasetského mimochodníka , kanadského mimochodníka , plnokrevníka , morgana , amerického jezdeckého koně a amerického klusáka.

Největší vliv na podobu nového plemene měl kůň jménem Black Allan. Byl to křženec amerického klusáka a morgana a na světě přišel roku 1886. měl se z něj stát klusák , ukázalo se však , že klusat neumí. Místo toho měl ale zvláštní způsob chůze , který byl naopak poměrně pohodlný pro jezdce. Tenhle chod se podařilo přenést i na jeho potomky.

V roce 1914 vstoupil do hry další hřebec. Jmenoval se Giovanni a v žilách mu kolovala krev amerického jezdeckého koně. Jeho prostřednictvím začali chovatelé plemeno zušechťovat.

V roce 1935 vznikla asociace chovatelů tennessijských mimochodníků. Na samém počátku bylo registrováno jen 208 koní , ale ke konci století už počet převyšoval 350 000!

 

Popis...

Hlavu mívá velkou s rovným prosilem a malýma ušima. Trup bývá krátký a hluboký , mohutná plec bývá šikmá. Kůň nosí poměrně vysoko hlavu a dělá dlouhé kroky. Rychle se učí , ale zato má prudkou povahhu , tekže není příliš vhodný pro začínající jezdce.

 

Využití...

Tennessijský mimochodník se využívá zejména k ježdění a k práci v lehkém zápřahu. Díky efektivnímu vysokému chodu se příliš nehodí pro vytrvalostní závody , uplatnění však nachází ve westernovém ježdění a v drezuře (i přes napříliš dobrý klus).

 

Chody...

Tennessijský mimochodník se vyznačuje třemi zvláštními chody: flat foot walk , running walk a rocking chair canter.

 

Flat foot walka (klidný plochý krok)

Klidný , pomalý mimochod s plochou akcí. Jedná se o čtyřdobý chod , při kterém zadní kopyto překračuje přední kopyto na stejné straně. Při každém kroku kůň zároveň charakteristicky kývne hlavou. Rychlost se pohybuje kolem sedmi kilometrů za hodinu.

 

Running walk (rychlý krok)

Právě tenhle rychlý mimochod tennessijského mimochodníka proslavil. Je podobný pomalému mimochodu , jen je rychlejší. Zadní noha při něm překračuje asi o 30 až 50 cm nohu přední. Přestože kůň může dosáhnout rychlosti až 25 km/h , není to pro něj příliš namáhavé , a tak můžete takhle jít delší dobu i na velké vzálenosti. Některé svaly mívá při rychlém kroku úplně uvolněné , a tak může například plácat ušima o rytmu nebo dokonce cvakat zuby.

 

Rocking horse canter (kolébavý cval)

Kolébavý cval. Hladký a vznosný sebraný pohyb , při kterém kůň charakteristicky kývá hlavou. Oproti jiným plemenům je tennessijský mimochodník schopný příjemného uvolněného cvalu , který je pro jezdce velice pohodlný.

Tennesseeský mimochodník