Jdi na obsah Jdi na menu
 


Morgan

5. 11. 2011

 Morgan

 

Tohle plemeno vděčí za své jméno vděčí Justinu Morganovi , učiteli ze státu Massachusetts. Když se roku 1789 přestěhoval do sousedního Vermontu , přivezl si s sebou hnědé hříbátko. To dostalo jméno Figure a je dnes považováno za zakladatele plemene morgan. Nikdo se nikdy nedozvěděl , jaký byl původ hřebce Figure , ale zřejmě to byl kříženec araba s anglickým plnokrevníkem. Po smrti Justina Morgana byl hřebec pojmenován právě podle svého bývalého majitel. Koník (Figure měřil pouhých 140 cm) se stal na severozápadě USA opravdovou hvězdou , a to nejen pro svůj nádherný exteriér , ale i díky dobré povaze , vytrvalosti , síle a rychlosti. Šechny tyhle skvělé vlastnosti se dařilo přenášet i na jeho potomky.

Většinu života strávil Figure jako pracovní kůň na nejrůznějších farmách , ale navíc se účastnil i soutěží. Zahynulroku 1821 na následky zranění , které mu kopnutím přivodil jiný kůň. Tři z jeho potomků , hřebci Sherman , Bulrush a Woodbury úspěšně přenesli jeho nejlepší vlastnosti na další generace morganů. První zástupci plemene našli uplatnění při kácení lesů a orání polí , ale na severu , v Nové Anglii , se dobře hodili k zápřahu do kočárů.

Po roce 1840 se chov morganů začal díky několika chovatelům sjednocovat. Jako základ byli použiti potomci legendárního koně Figure z druhé , třetí a čtvrté generace. Z morganů se stalo oblíbené , ale také drahé plemeno , které se prodávalo po celých Spojených státech.

Svého času patřili morgani k nejlepším klusákům , ale přesto se zapsali do historie především jako plemeno pracovní či všestranné. Během americké občanské války sloužila celá řada morganů u vojska. Bohužel také mnozí z nich v bitvách zahynuli.

Dnes najdeme morgany na celém území Spojených států , ale i ve víc než 20 dalších zemích.

 

Popis...

Morgan má dobrou výdrž , čestnou a milou povahu a snadno se ovládá. Hlava bývá středně velká s širokým čelem , velkýma očima a s rovným či mírně prohnutým profilem. Špičaté uši jsou postavené daleko od sebe , u klisny byvají delší než hřebce. Kostra bývá robustní s krátkým hřbetem (slabý , nízký či dlouhý hřbet se u morgana považuje za závažný nedostatek) , širokými bedry a dlouhými slabinami. Kohoutek je výrazný a neměl by být nižší než bedra. Vysoko nasazený ocas působí vznešeným dojmem.

 

Využití...

Morgani jsou oblíbení jako jezdečtí koně , ale jejich využití je opravdu

pestré – parkury , drezura , zápřahy , turistické a rekreační ježdění či práce na farmě. Díky klidné povaze bývají také skvělými pomocníky při hiporehabilitaci. Každý , kdo si jednou pořídil morgana , tvrdí , že to není jen nový kůň , ale rovnou nový člen rodiny – tak milý a přátelský tenhle kůň je!