Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paso Fino

5. 11. 2011

 Paso Fino

 

Stejně jako většina koní , kteří pocházejí ze španělských plemen , je i paso fino elegantní kůň s hrdou a vyrovnanou povahou. Plemeno vzniklo ze španělských koní , kteří se na jihoamerický kontinent dostali před 500 lety a byli potomky koní berberských a andaluských . Je také možné , že v žilách pasa fina koluje i krev narrangasettského mimochodníka. Ve Spojených státech amerických chov začal teprve v roce 1940. Od roku 1992 se členská základna asociace jeho chovatelů rozrostla o plných 60 procent.

V současnosti najdeme na celém světě víc než čtvrt milionu koní plemene paso fino.

 

Popis...

Paso fino je kůň neuvěřitelně krásného vzhledu: ušlechtilý , a přesto silný a vytrvalý. Malou hlavu se štičím profilem nese vysoko , hřívu a ocas má dlouhé a hedvábně hladké. Kůň má svalnatý trup s krátkým hřbetem. Má silné a rychlé nohy a velmi tvrdá kopyta. Při běžném ježdění ani nejsou zapotřebí podkovy.

 

Využití...

Paso fino se využívá jako skvělý jezdecký kůň pro rkreační turistiku. Také se často účastní závodů v různých typech chodu. Díky své všestrannosti se však využívá k řadě dalších čiností , například práci na farmách či v zápřahu. Jízda na něm je opravdu pohodlná , a tak je paso fino častým pomocníkem i při hipoterapii.

Chody...

Na tomhle koni je nejpozoruhodnější čtyřobý chod , po kterém dostalo celé plemeno název , paso fino. Tenhle chod je všem koním paso fino vrozenýc. Existují tři varianty , které se liší mírou sebrání:

 

Reprezentační paso fino

Chod s vysokým stupněm sebrání , kdy kůň jakobyy tančí na místě , v hezky souvislém rytmu rychle klade nohy za sebe. Přestože nohama pohybuje rychle , dopředu se pohybuje jen velmi pomalu (jako pomalý krok).

 

Paso corto

Chod s rychlostí přibližně jako u klusu , velice pohodlný pro koně. Kůň v dobré kondici se dovede takhle pohybovat bez únavy celé hodiny. Tenhle chod je opravdu pohodlný i pro jezdce.

 

Paso largo

Prodloužený krok s nejnižším stupněm sebrání a naopak nejvyšší rychlostí , přestože však pružný a pro jezdce velmi pohodlný.