Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peruánský Paso

5. 11. 2011

 Peruánský paso

 

V 18. století , kdy se silnice teprve stavěly a koně s povozy byli běžné k vidění , dávali mnozí lidé přednost chovu klusáků před šlechtěním mimochodníků. Peruánci však dále chovali své tradiční mimochodníky nazvané Caballo peruano de paso. Peruánský paso je potomkem koní , které s sebou v 16. století přivezl španělský dobyvatel Francisco Pizzaro. Jednalo se o koně s krví koní berberských , andaluských a fríských. Peruánci potřebovali koně , který by zastal práci na plantážích a zároveň byl schopný přepravit jezdce z místa na místo přes strmé kopce a šikmá úbočí.

Peruánský paso se sice v Jižní Americe považuje za plemeno staré , v Severní Americe , kam se dodal před třiceti lety , je však pořád nováčkem. Pruánského pasa si jako elegantního jezdeckého koně oblíbila spousta lidí.

Už po několik staletí se při chovu tohoto plemene nevyužívá krev jiných koní. Drtivá většina jeho zástupců proto zdědilazvláštní mimochody , které jsou peruánského pasa tolik typické.

 

Popis...

Peruánský paso mívá dobře osvalenou , ale stále noblesní postavu. Hluboké , výrazné oči mu dodávají inteligentní výraz. Krk je silnější , než bývá u lehkých koní obvyklé , ale je pěkně klenutý a elegantní. Typickými znaky peruánského pasa jsou dlouhá hříva , rousy a vysoko nasazený ocas. Peruánský paso je temperamentní a ohnivý kůň. Protože se však věnuje velká pozornost jeho povaze , bývá přátelský a snadno ovladatelný. Chovatelé odjakživa vyřazují jedince s nesprávným temperamentem , i když jsou přijatelní stavbou těla. Majitelé peruánského pasa často tvrdí, že si tohle plemeno vybrali právě pro neobyčejně příjemnou povahu. Pro peruánského pasa je také charakteristický plynulý pohyb předních nohou už od předloktí , takže práce nohou připomíná pohyb paží plavce. Přední nohu kůň vysouvá dopředu , takže na její místo (nebo dokonce před ni) může bez problémů našlápnout noha zadní. Díky tomuhle neobvyklému pohybu je jízda na pasovi opravdovým požitkem.

 

Využití...

Peruánský paso je jezdecý kůň mimořádných kvalit.

 

Chody...

U peruánského pasa se můžeme setkat s pomalým i rychlejším mimochodem , prodlouženým klusem a sebraným cvalem. Díky přirozeným chodům je paso obvzlášť ceněný jako kůň pro rekreační ježdění.

 

Paso Ilano – pomalý pružný chod

 

Sobrendando – rychlejší dlouhý chod se staccatovým rytmem , který bere dech