Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rocky Mountain

5. 11. 2011

 Rocky mountain

 

 

Historie plemene rocky mountain se v Americe stala úplnou legendou. Tvrdí se , že první osadníci s sebou do státu Kentucky přivedli zvláštního koně , překrásného mladého hřebce španělského původu. Toho zkřížili s místní klisnou a jedním z jejich potomků byl kůň jménem Old Tobe , pozdější zakladatel plemene rocky mountain. Široko daleko se Old Tobe proslavil jako všestranný kůň dobré povahy s pomalým mimochodem. Jeho šťastným majitelem byl Sam Tuttle. U něj Old Tobe pracoval jako jezdecký kůň pro turisty , protože se hodil k začátečníkům stjně dobře jako k pokročilým jezdcům.

Old Tobe byl nenáročn kůň jistého kroku a aktivně sloužil plných 37 let. Za tu dobu zplodil celou řadu potomků. V roce 1986 sice nebyl počet zástupců plemene rocky mountain nikterak závratný , ale chovatelé , kterým tihle zajímaví koně nebyli lhostejní , založili sdružení na záchranu plemene (Rocky Mountain Horse Association). V prvním roce své existence asociace evidovala jen 36 koní , ale postupně se počet členů vyšplhal na dnešní 3 000. i přes tenhle počet se plemeno považuje za víceméně vzácné.

 

Popis...

Chov se pečlivě sleduje a evidovaní jsou jen koně , kteří splňují přísné požadavky. K těm náleží dobrá povaha , přirozený chod , široké plece a šikmá lopatka (45°). Koně plemeno rocky mountain jsou snadno ovladatelní a mají jistý krok. Obvykle jsou to klidná a inteligentní zvířata.

 

Využití...

Koně rocky mountain se využívají pro rekreační ježdění a zábavu , ale také při závodech , kde uplatňují svoji rychlost a vytrvalost.

rm.jpg